Skip directly to content

Istoricul Pfizer Inc.

Pfizer are o tradiție de peste 160 de ani. Încă de la început, compania Pfizer s-a dedicat descoperirii şi dezvoltării de noi metode, mai bune, de a preveni şi trata bolile şi de a îmbunătăţi starea de sănătate a oamenilor din toată lumea.

1849

Cu 2.500 de dolari împrumutaţi de la tatăl lui, Charles Pfizer şi vărul său Charles Erhart, doi tineri antreprenori din Germania, au deschis Charles Pfizer & Company, o afacere specializată în chimie fină. Compania îşi avea birourile, laboratorul, fabrica şi depozitul într-o clădire de cărămidă roşie, cu o înfăţişare modestă, amplasată în sectorul Williamsburg din Brooklyn, New York.

Primul produs al companiei a fost o formă gustoasă de santonină – un antiparazitar folosit in combaterea viermilor intestinali, o afecţiune frecventa la jumătatea secolului al XIX-lea în America. Combinându-şi competenţele, Pfizer, chimist, şi Erhart, cofetar, au amestecat santonina cu o aromă de caramea din migdale şi i-au dat forma unei bomboane conice. „Noua” santonină s-a bucurat rapid de succes, iar compania a fost lansată.

1939 – 1945

Pfizer a răspuns unui apel din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, accelerând producţia de penicilină în scopul tratării soldaţilor Aliaţilor care luptau în cel de-al Doilea Război Mondial şi a folosit în premieră tehnologia fermentaţiei.

Printr-o manevră riscantă, echipa de conducere de top a companiei Pfizer a investit milioane de dolari, punând în joc propriile lor active în calitate de acţionari ai Pfizer, pentru a achiziţiona echipamentele şi  unităţile necesare. Compania a achiziţionat o fabrică de gheaţă părăsită din apropiere, iar angajaţii au lucrat necontenit pentru a o transforma şi pentru a perfecţiona procesul complex de producţie. În doar patru luni, Pfizer producea de cinci ori mai multă penicilină decât se anticipase iniţial. Penicilina a reprezentat un punct de referinţă în istoria omenirii – prima protecţie reală împotriva infecţiilor bacteriene.

1950

Terramycin® (oxitetraciclina), un antibiotic cu spectru larg, ce reprezintă rezultatul primului program de descoperire a Pfizer, a devenit primul produs farmaceutic vândut în Statele Unite ale Americii cu marca Pfizer. Compania şi-a început procesul de extindere pe pieţele din străinătate şi s-a creat astfel divizia internaţională.

1952

S-a deschis primul centrul Pfizer din Marea Britanie, în Folkestone.

1954

Pfizer a deschis al-doilea centru din Folkestone în Sandwich. Numeroase operaţiuni centrale au fost relocate în noul centrul care a achiziţionat o fabrică de nutreţ pentru animale în anul următor.

1960

Operaţiunile rămase din Folkerstone au fost consolidate în cadrul unităţii din Sandwich. Peste 2000 de persoane lucrau pentru Pfizer la centrul din Sandwich.

1963

Operaţiunile au fost structurate axându-se pe cinci divizii centrale: produse farmaceutice, produse chimice, produse de consum, agricultură şi cercetare.

Anii 1970

În anii ’70, unitatea Pfizer din Sandwich, Marea Britanie, devenise cel mai mare centru de cercetare farmaceutică din afara Statelor Unite ale Americii.

1971

Pfizer Marea Britanie a înfiinţat „Divizia centrală de cercetare Pfizer” (Pfizer Central Research) cu misiunea de a descoperi noi produse farmaceutice, chimice şi agricole pentru compania Pfizer din întreaga lume.

1984

60.000 de compuşi au fost creaţi în laboratoarele din Sandwich. Divizia de cercetare şi-a triplat capacitatea.

2000

Pfizer, Inc. şi Warner-Lambert au fuzionat pentru a crea compania farmaceutică cu cea mai rapidă rată de creştere din lume. Warner-Lambert era liderul pieţei de produse farmaceutice de uz general din Marea Britanie.

2002

Operaţiunile Pfizer Marea Britanie s-au relocat la noul sediu central al companiei din Walton Oaks, în apropiere de Tadworth în Surrey.

2003

A avut loc fuziunea dintre Pfizer Marea Britanie şi Pharmacia, luând astfel naştere cea mai mare companie farmaceutică din Marea Britanie şi furnizorul numărul unu de medicamente al Serviciului Naţional de Sănătate (NHS).

2009

Pfizer achiziţionează Wyeth, dând naștere celei mai importante companii biofarmaceutice din lume,  cu o gamă  largă de produse şi terapii, având un impact puternic asupra stării de sănătate a pacienţilor în fiecare zi şi în fiecare etapă a vieţii acestora.

2011

Neusentis a fost înfiinţată în Cambridge, un centru de cercetare cu un accent evident pus pe tulburările senzoriale şi cele asociate durerii, pentru a colabora cu cercetătorii ştiinţifici din Cambridge şi din întreaga lume pentru a schimba vieţile pacienţilor ce suferă de durere şi alte boli şi tulburări pentru care nu există terapii sau tratamente. Neusentis este responsabilă pentru primul studiu clinic Pfizer dedicat celulelor stem, care a fost iniţiat în 2011 pentru pacienţii cu rectocolită ulcero-hemoragică.

În acelaşi an, unitatea Pfizer din Sandwich a fost reevaluată în contextul unui plan al întregii companii de a se desprinde de unele dintre ariile terapeutice în care se specializase, precum cercetarea legată de alergii şi tulburările respiratorii. S-a menţinut o prezenţă mai redusă, în timp ce restul unităţii s-a transformat în Discovery Park, o secţiune dedicată tehnologiei şi ştiinţei care găzduieşte companii emergente şi existente din domeniul farmaceutic, al biologiei, biotehnologiei, ştiinţei şi al tehnologiei.